350 anys de comerç

Roig Urban Comfort Banyoles

350 anys de comerç

Per parlar de la història de Roig Urban Comfort i la història de Calçats Freixa...

La història de Calçats Freixa comença a principis del segle XIX, en un petit taller a Banyoles i de la unió del sabater Benet Freixa (1794) amb Maria Bosch (1819). Les primeres generacions de la família Freixa dissenyaven i venien calçat en un taller de sabaters artesans. L’any 1940, les tres generacions següents comencen a treballar el calçat propi, posicionant Calçats Freixa com a sabateria de referència a Banyoles i al Pla de l’Estany. L’any 2021, set generacions després, l’emblemàtica sabateria del carrer Mercadal tanca per jubilació, i és adquirida per la també emblemàtica sabateria empordanesa Roig Urban Comfort. L’adquisició de la sabateria fa que ambdues sumin més de 350 anys de tradició en conjunt.

“La fidelitat a uns orígens artesans“

En el Padró de Veïns de Vilanova de la Muga de l’any 1869, Sebastià Roig Jofre hi apareix inscrit com a “soguero”, professió derivada de soga o corda. És un artesà que anava pels pobles de la comarca recollint cànem, material base de les espardenyes que elaborava. Realitzava artesanalment tot el procés de confecció de les espardenyes: rentar i pentinar el cànem, filar-lo amb la filosa, fer les soles, enformar, cosir i envetar les espardenyes de vetes o de treneta.

Tothom coneixia en Sebastià Roig com “en Vilanova“, i per això decideix posar el nom de “Calzados Vilanova “ a la botiga que estava situada als carrers Caamaño i Monturiol de Figueres. L’establiment era molt gran, tenia sortida pels dos carrers, amb entresòl, magatzem i habitatge. Dedicat exclusivament a l’elaboració i venda de espardenyes, va adquirir un gran prestigi per tota la comarca. Era l’any 1879. A partir d’aquest any, en el llibre de Contribució Industrial de Figueres ja hi consta inscrit com a “alpargatero“.

Era un home molt popular a l’Empordà, i molta gent de la comarca anava a la nova botiga els dijous, dia de mercat a Figueres, per deixar-hi els cistells, farcells, aviram i tot el que havien comprat, mentre anaven a fer els darrers encàrrecs o esperaven la tartana per marxar. En deien “parar a can Vilanova“, una expressió molt utilitzada pels avis quan m’explicaven els inicis del negoci.

Miquel Roig Casadevall continua la feina encetada pel seu pare. La Guerra Civil espanyola suposa la confiscació de la botiga, manca de materials per fer les espardenyes, temps de canvis i moments terriblement difícils.

L’any 1944, el seu fill Sebastià Roig Sirvent es va fer càrrec del negoci, quan encara la situació social era d’autèntica postguerra. Amb l’ajut de la meva àvia, Dolors Bonaset Tibau, introdueix nous articles de calçat i portà el negoci d’una manera impecable. Era ordenat i meticulós. La denominació “alpargatero” es canvia per la de “calzado ordinario” l’any 1947.

L’enderrocament de l’edifici on hi havia la botiga va obligar a fer el trasllat, l’any 1962, a l’actual ubicació a la placeta baixa de la Rambla. Va ser el canvi més gran experimentat en el comerç per la família fins llavors.

L’actual edifici és obra de l’arquitecte Pelai Martínez. A la botiga vella, que com ja he dit abans, era molt gran, hi havia moltes cadires de balca per tal que els clients s’emprovessin les espardenyes i les sabates. A la nova no hi cabien i el mateix Pelai Martínez dissenyà un banc de fusta que encara es conserva i del qual se’n va fer una rèplica exacta el 1983. Aquests bancs foren operatius fins l’any 2014.

Tot i que es va introduir més varietat de calçat, l’espardenya continuava essent l’estrella i un dels clients de l’establiment era el pintor Salvador Dalí, que hi adquiria les famoses espardenyes de vetes.

Miquel Roig Bonaset, el meu pare, era molt conegut a Figueres per la seva feina de representacions comercials i també per la seva activitat cultural relacionada amb el teatre, a la Catequística de Figueres. No es va dedicar mai a la botiga d’espardenyes, i morí l’any 1973 d’accident. Aleshores jo tenia onze anys; era molt jove, però ja vaig començar a ajudar els meus avis amb la botiga i més tard m'hi vaig dedicar totalment.

El 1983, Miquel Roig Casademont va impulsar una reforma integral de la botiga, començant pel nom, que va passar de “Calzados Vilanova “ a “ Roig calçats i espardenyes“, canviant la imatge, introduint un aire nou i modern amb nous productes i articles, però conservant l’essència i l’esperit amb què s’havia creat al comerç. Vuit anys més tard, el 1991, es duu a terme una reforma interior, es potencien els aparadors i s’intal·la un joc de miralls que donen sensació de grandària i amplitud, en un espai on conviuen magatzem i botiga.

Essent fidels als nostres orígens artesans, el 1993 obrim una botiga a Cadaqués, on l'espardenya és el producte icònic i de referència.

Deu anys més tard, el 2003, s'obre una altra botiga al carrer de Girona, el carrer més comercial de la ciutat.

L'any 2011, surt l'oportunitat d'obrir una botiga, Espardenya Roig, a Dubai, al centre comercial “Global Village”, en el qual s'exposen els articles més típics de cada país en diferents pavellons. La nostra idea va ser traslladar la cultura mediterrània a través de les espardenyes.

Mantenint l'essència dels fundadors, Miquel Roig Casademont crea el nou projecte de botiga “Orígens Concept Store” l'any 2013.

El concepte és jove, esportiu i molt dinàmic, amb aparadors i ambients que emocionen i fan que gaudeixis d'una bona experiència de compra.

El 2017, encetem una nova etapa amb el nom Roig Urban Comfort, en la qual destaquem la comoditat i el benestar sense renunciar a les noves tendències de la moda. Les darreres tecnologies i les innovacions aplicades al món del calçat proporcionen “un espai on cuidem dels teus peus”.

El 2021, expandim les nostres botigues i obrim una nova sabateria a Banyoles, adquirint l’emblemàtica sabateria Calçats Freixa, unió que permet invertir emocionalment i sentimentalment en mantenir la història i l’essència del comerç tradicional de les espardenyes i les sabates.

Imatges de tota una història

Roig Urban Comfort té 150 anys de vida. Calçats Freixa, 200 anys. Junts, som la història de la sabateria a les comarques de Girona!

Imatges de tota una història

Roig Urban Comfort té 150 anys de vida. Calçats Freixa, 200 anys. Junts, som la història de la sabateria a les comarques de Girona!

Imatges de tota una història

Roig Urban Comfort té 150 anys de vida. Calçats Freixa, 200 anys. Junts, som la història de la sabateria a les comarques de Girona!

Plan de recuperación, transformación y resiliencia